CroFish sajam u Poreču, od 25-27.11.2022.

2022-11-14
 

CROFISH sajam će se održati u Poreču, u dvorani Žatika, od 25. do 27. studenog.

CROFISH sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi jedini je takav događaj na području Republike Hrvatske.

Ove će godine na Crofishu biti prisutan cjelokupni ribarski sektor, sve koordinacije, grupacije i njihovi predstavnici koji će održati sastanke sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede i uprave ribarstva, a biti će uključeni kako u stručna događanja tako i u direktnu komunikaciju sa samim izlagačima radi iskazivanja njihovih potreba.

Na sajmu će također prisustvovati različiti klasteri sektora (akvakulture i dr.), ribarske zadruge i udruge ribara, LAGUR-i, predstavnici znanstvenih i istraživačkih centara iz Republike Hrvatske i susjednih zemalja koji će predstaviti razne oblike suradnje, primjere dobre prakse i strateške projekte između Republike Hrvatske i Italije te hrvatskih i talijanskih FLAG-ova.

U sklopu sajma se održava i cooking show program u sklopu kojeg kroz sve dane trajanja sajma vrhunski kuhari pripremaju delicije za posjetitelje, čije će glavne namirnice biti razne vrste riba i školjaka. Na prezentacijama i degustacijama u unutrašnjem i vanjskom djelu sajamskog prostora posjetiteljima će svakodnevno biti podijeljeno nekoliko stotina besplatnih porcija navedenih specijaliteta.


Otvaranje sajma je u petak 25. studenog u 12.00 sati, a u 14.00 sati će ravnatelj Uprave za ribarstvo, mr.sc. Ante Mišura održati prezentaciju na temu "Aktualno stanje i perspektive hrvatskog ribarstva".

U subotu, 26. studenog u 10.00 sati je predavanje koje će sigurno zanimati sve subjekte u sektoru ribarstva i akvakulture. Načelnica Sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu Irena Jahutka će prezentirati Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027.

Ostala zanimljiva predavanja obuhvaćaju teme šteta od predatora na uzgajalištima školjkaša (dr. Grubišić, petak 13.00), ribolov u Jabučkoj kotlini (dr. Vrgoč, petak 15.00), želatinozni plankton (dr. Kogovšek, subota 16.15), nove vrste u fauni Jadrana (dr. Dulčić, subota 17.00) te prezentacije projekata MARLESS, ADRIACLIM, CASCADE i drugih.

Program stručnih predavanja se nalazi na poveznici  https://www.crofish.eu/media/1334/program_dogadjanja-crofish-2022.pdf