Mobilni portal -mRibarstvo

2021-10-07

Na mrežnim stranicama Uprave ribarstva objavljena je obavijest o novom mobilnom portalu nazvanom mRibarstvo.

mSustav je portal Uprave za ribarstvo koji će služiti za pregled unesenih elektronskih dokumenata preko mobilnih aplikacija.

Dio portala je namijenjen gospodarskim ribarima - korisnicima mobilnih aplikacija mOčevidnik i mIzvješće koji će odsad moći pregledati sve svoje ulovne dokumente te statističke izvještaje o vlastitom ulovu i prodaji s plovila.

Prijavom na Mobilnom portalu na web adresi mobile.ribarstvo.hr/mvcportal/ pomoću istog korisničkog imena i lozinke koje koriste za ulaz na svoje aplikacije mOčevidnik ili mIzvješće, korisnici će moći pregledati sve statističke podatke za sve godine koji su uneseni putem aplikacija mOčevidnik ili mIzvješće, a moguće je koristiti i razne filtere kako bi se dobivali precizniji izvještaji. 

Ovi izvještaji su osobito interesantni jer omogućuju pregled ulova po vrstama, po alatima ili pak ukupnu vrijednost iskrcaja i prodaje s vlastitog plovila.

Upute za izradu i korištenje izvještaja mogu se pročitati nakon prijave na Portal pod opcijom Podrška na vrhu ekrana. 

Za dodatnu pomoć, pitanja se mogu postaviti RMC-u na broj telefona 01/6443-188. 


Ove nove mogućnosti će zasigurno privući nove korisnike aplikacijama mOčevidnik i mIzvješće. 


Podsjećamo da se ulov u gospodarskom ribolovu može prodavati s plovila  SAMO AKO se podaci o ulovu i povratku dostavljaju elektroničkim putem (e-očevdnik) ili putem autorizirane aplikacije za mobilni uređaj (mOčevidnik ili mIzvješće) (članak 12. Pravilnika o sadržaju i obliku prodajnog lista i sadržaju registra prvih kupaca).

Podaci o prodaji plovila (o količini, vrsti i prosječnoj cijeni prodanih proizvoda ribarstva) dostavljaju se elektroničkim putem nakon izvršene prodaje, najkasnije 24 sata od evidentiranog povratka putem elektronskog očevidnika ili autorizirane aplikacije za mobilni uređaj.

Prodaja s ribarskih plovila obavlja se sukladno posebnim propisima o zdravstvenoj ispravnosti hrane, propisima o trgovini i u skladu s uvjetima koje propisuje lokalna samouprava

Prilikom prodaje s plovila potrebno je imati fiskalnu blagajnu i izdavati fiskalizirane račune.

Izmjenom Pravilnika o sadržaju i obliku prodajnog lista i sadržaju registra prvih kupaca od 2020. godine, za vrijeme trajanja pandemije dozvoljena je prodaja cjelokupnog ulova s plovila: "u proglašenim izvanrednim situacijama ugroze po javno zdravlje ili elementarne nepogode dozvoljena je prodaja ukupno prijavljenog dnevnog ulova".

Aplikacije mOčevidnik i mIzvješće se instaliraju na pametni telefon ili tablet, a nakon toga je potrebno poslati zahtjev za otvaranje računa na e-mail: rmc@mps.hr sa sljedećim podacima: 

  • br. mobitela preko kojeg će se dostavljati podaci, 
  • ime i prezime odgovorne osobe, 
  • reg. oznaku i CFR plovila. 

Ribarski monitoring centar kreira korisničko ime i lozinku za navedeno plovilo i povlasticu za gospodarski ribolov i nakon toga se pomoću tih podataka ulazi u aplikacije.

Važno je znati još da kad se jednom podaci o ulovu počnu dostavljati elektronskim putem, NIJE VIŠE MOGUĆE VRATITI SE NA PAPIRNATO ISPUNJAVANJE.