Novo na e-savjetovanju početkom studenog

2023-11-02

Na e - savjetovanju su otvorena 2 nova prijedloga propisa.

Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o ribolovu plavoperajne tune (Thunnus thynnus) udičarskim alatima i uvjetima i kriterijima za ostvarivanje prava na dodjelu individualne udičarske kvote predlaže izmjenu izračuna naknade za individualnu kvotu. Podsjećamo, udičarsku kvotu za ribolov tune u RH ima samo 12 plovila. Od 2019.-2021. godine naknada se iznimno nije plaćala, za ostvareni ulov u 2022. godini je iznosila 50 lipa po kilogramu ostvarenog ulova, a za ulov u 2023. godini se predlaže dodatno povećanje naknade koje bi iznosilo 2 % prosječne cijene po kilogramu iz sustava evidencije prve prodaje cjelokupnog ulova svih plovila kao i plaćanje za cijelu individualnu kvotu, a ne samo za ostvareni ulov. Osim toga, postotak bi rastao u svakoj sljedećoj godini, pa bi za 2024. iznosio 3%, a za 2025. 4% od prosječne cijene po kg.

Savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona između ostalog predlaže izmjenu iznosa kazni vezanih uz prijevoz i uzgoj tune u kavezima, a nove novčane kazne bi trebale imati učinak razmjeran težini prekršaja te odvraćati od ponovnog počinjenja prekršaja iste vrste.

U narodnim novinama broj 128/2023 je objavljen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere IV.3. "Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture – kompenzacija" koji najavljuje skoru objavu natječaja kojim bi se nastavile potpore radi poremećaja tržišta uzrokovanog agresivnim ratom Rusije protiv Ukrajine i njegovim učincima na lanac opskrbe proizvodima ribarstva i akvakulture. Razdoblje za koje će se dodijeliti potpora iz propisuje se Natječajem.